ریش سفیدها برای ازدواج جوانان پادرمیانی کنند!
“گره کور اجتماعی” که با دست باز میشود/ ریش سفیدها برای ازدواج جوانان پادرمیانی کنند!
تن ندادن به ازدواج در بین جوانان به معضلی اجتماعی تبدیل شده، اینجااست که پدر نگران است و مادر آرزو به دل، و جوانی که تجرد را بر تأهل ترجیح میدهد. سالمندی از پدیدههایی است که در کشور ما در حال رشد بوده و برای جلوگیری از کاهش موالید باید برنامهریزی درستی صورت گیرد؛ ثروت واقعی هر ملت نفت، گاز و تکنولوژی آن کشور نیست، بلکه زنان، مردان و جمعیت ثروت واقعی یک کشور هستند. کاهش موالید رابطه مستقیم با افزایش تعداد جوانان مجردی دارد که بنا به دلایل واهی و غیرعقلانی تن به ازدواج نمیدهند.
براساس یک گزارش پژوهشی تعداد دختران مجرد 20 تا 29 سال کشورمان حدود 6 میلیون نفر است و اگر به این ارقام تعداد دختران بالای 29 سال را نیز اضافه کنیم، شاید به رقمی بالغ بر 7 میلیون برسد. استان مازندران از این داستان مستثنی نیست، چنانچه در گزارشی مدیر گروه سلامت خانواده مازندران اعلام کرده بود، این استان 472 هزار دختر و پسر در سن ازدواج دارد که از این تعداد 241 هزار دختر، بین سنین 15 تا 39 سال، مجرد هستند. اگر از کل افرادی که در سن ازدواج قرار دارند، 15 درصد آنها ازدواج کرده و تشکیل خانواده دهند، معادل یکبرابر به جمعیت مازندران اضافه میشود.
دودی که به چشم دیگران میرود!
پای صحبت بسیاری از دختران مجرد که مینشینیم میگویند که خانه، ماشین و مهریه برایشان ملاک نیست و توقع زیادی از همسر آیندهشان ندارند، اما واقعیت چیز دیگری است. «مرد زندگی بودن» و «داشتن صداقت همسر آینده» بیشترین کلیدواژههای مشترکی بود که دختران مجرد از شرایط خواستگارشان انتظار داشتند.
طاهره حامدی، کارشناس امور بانوان و همیار دفتر امور خانواده تنکابن، با تأکید بر اینکه هیچ دختری در «خودآگاهش» خود را یک آدم سختگیر نمیداند، گفت: بیشتر خانوادهها موقع تصمیمگیری و مشورت دادن، دچار وسواس بیهوده میشوند و از پرجمعیت بودن خانواده و یا تکپسر بودن خواستگار تا چاق و لاغر بودن را مورد ارزیابی قرار میدهند. وی افزود: این وسواسها که بهنظر خانواده منطقی به نظر میرسد، باعث بالا رفتن سن ازدواج دختر و در نهایت تجرد ناخواسته میشود. «نسیم ـ ب» 35 ساله و مجرد از ساری با عنوان اینکه از بهترین دانشگاه فارغالتحصیل شدم و بهترین شغل را دارم، تصریح کرد: تشریفاتی که خانواده برای ازدواجم درنظر گرفتند و آن را بر سر راه خواستگاران متعددم میگذاشتند، باعث شد تاکنون ازدواج نکنم. وی با اشاره به اینکه گاهی خانواده از سر دلسوزی کاری میکند که دودش به چشم فرزند میرود، افزود: خواستگاران من در حال حاضر اغلب پیرمردهای همسن پدربزرگم و گاهی نیز مردان مطلقه و یا زنازدستداده با چند فرزند هستند.
این دختر مجرد با بیان اینکه خیلی از توقعاتم را پایین آوردم تا بتوانم فقط ازدواج کنم و پشتوپناهی داشته باشم، خاطرنشان کرد: گاهی فکر میکنیم زرنگ هستیم و خوب درس میخوانیم، اما همینکه از درس زندگی باز میمانیم، میفهمیم که چقدر در بازی بیتدبیری اطرافیان گیر افتادیم و چارهای نداریم. وی گفت: بعضی مواقع به جادو و جمبل رو میآورم تا شاید بتوانم قفل بسته ازدواجم را باز کنم، اما هنوز اتفاقی نیفتاده و من مجرد هستم. ریشسفیدها پادرمیانی کنند «معصومه ـ الف» 29 ساله و متأهل از قائمشهر نیز بیان کرد: 10 سال پیش ازدواج کردم و چیزی که از 10 سال قبل تاکنون نصیبم شده، بهخاطر افزایش تجربه در زندگی، رفاه بیشتر و آرامش است. وی ازدواج بهموقع برای دختران و پسران را نتیجه تدبیر خانوادهها دانست و افزود: حتی اگر والدین هم برای ازدواج دخترشان مخالفت کنند، بهتر است ریشسفیدهای فامیل پادرمیانی کنند و انگیزه ازدواج بهموقع در خانواده را رشد دهند.
گره کوری که با دست باز میشود!
در هر حال، تعدد دختران و پسران مجرد در استان حاکی از این است که در یک دهه گذشته تصور غلط از ازدواج در میان خانوادهها رایج شده و همچنان ادامه دارد، البته بسیاری از خانوادهها با بالا رفتن سن فرزندانشان در پی تلاش برای جبران برآمدند. اگر به اندازه سخاوت طبیعت این استان، ریشسفیدها و افراد دستاندرکار، گامی کوچک برای تسهیل ازدواج جوانان برمیداشتند، شاید امروز شاهد آمار تکاندهنده تعداد افراد مجرد و تبعات ناشی از این گره اجتماعی نبودیم. تغییر رویکرد جمعیتی نیاز به برنامهریزی صحیح و مدونی دارد که جز با تمهید مسئولان مازندران و نیز عزم جدی مردم به ثمر نمینشیند. در پایان این پرسش به ذهن میرسد که علاوه بر تأکید بزرگان و ائمه معصوم(ع) در ایجاد گام موثری برای ازدواج جوانان و واسطه بودن در این امر و نیز با وجود تعداد بسیار پژوهشگر، روانشناس و جامعهشناس خبره در استان، گره کوری که با دست باز میشود را چرا باید با دندان باز کنیم؟!
منبع: حورا